Tranberg i Gudhjem opdatering 2015

 

     Tranberg som navn kommer utvivlsomt fra trane + bjerg. Dette er ens for nordiske sprog, og således findes afledningen tranberg også på disse sprog - især svensk, hvor man har mange traner. Det er dog ikke helt logisk, da traner yngler i vådområder og ikke på et bjerg. Nok derfor er navnet ikke særlig udbredt. Den jyske gren anfører, at der skulle havet været mange traner netop i et område ved Tranberg  gården.

     Hvor kan Hans Nielsen Tranbierg være kommet fra ?

     Gudhjem er ikke lige det første sted man slår sig ned, hvis man ikke har en eller anden forbindelse til stedet. Vi må dog huske på, at han er en enkelt person, og derfor kan vi ikke bruge, hvad der er sandsynligt (sandsynlighedsregning gælder ikke for enkelt handlinger), og alle muligheder må man have in mente. Jeg vil anføre de mest oplagte muligheder :

1. Han kommer fra Gudhjem. Det vil sige, at han er født og opvokset i Gudhjem eller i området tæt herved. Det er da bare mærkeligt, at vi ikke kan finde nogen familie til ham, og hvor kommer navnet Tranbierg fra ? Der er rigtignok i "Bornholms Stednavne 1951" et tranebjerg : skovklædt bakke øst for Lindholm (tæt ved Gudhjem), men stednavneudvalget kan ikke oplyse, hvor de har disse oplysninger fra. Tranebjerg er anført på nye kort efter 1951, men ikke på ældre kort - samtlige tilgængelige kort er blevet undersøgt. tranebjerg

2. Han kommer fra et andet sted på Bornholm. Her gælder de samme ting som ovenfor nævnt.

3. Han eller nærmere hans far kommer fra Norge. Det var norske mariner (288 personer) + håndværkere som påbegyndte bygningen af Christiansøs fæstning i sommeren 1684. Enkelte af disse blev på Bornholm - især som soldater ved garnisonen på Christiansø. Disse nordmænd havde ikke i første omgang familie med. Forbindelsen synes meget usikker.

4. Han kommer fra Jylland. Kirkebøgerne fra Aarre sogn er transskriberet, og der finder man ingen Hans Nielsen født omkring 1670. Han kan naturligvis være født et andet sted og haft en eller anden tilknytning til Tranberg gården. Hvordan kommer han i så fald til Bornholm ? En lille mulighed er, at han (som en slags lærling) rejser sammen med mestersmed Christen Christensen, som rejser fra Jylland til Christiansø med familien i 1688. Vi ved egentlig ikke, om Christen Christensen kommer fra Jylland. Det er en formodning, som kommer af, at hans datter Mette (gift med Hans Nielsen Tranbierg) som sit navn anfører Mette Christensdatter Holstbroe - tolket som at familien stammer fra Holstebro. Original kopi af hans kontrakt fra mønsterskriver ved Søeetatens generalkommissariat findes her : Christen Christensen kontrakt

     En anden mulighed er, at hans fader rejser til Bornholm (faderen vil ikke kunne findes i kirkebøgerne fra Årre kirke, da de ikke fandtes på tidspunktet for hans eventuelle fødsel). Muligheden var så, at faderen var soldat, som blev udstationeret på Hammershus. Vi har i så fald ingen oplysninger om Hans Nielsen Tranbiergs fødsel omkring 1670, da kirkebøger på Bornholm først bliver almindelige efter år 1700. Der findes utallige andre muligheder.

5. Han eller hans fader kommer fra Skåne/Blekinge. Dette er traditionen i familien, men der er intet bevis overhovedet for dette. Først skal man forstå, at Skåne før skånske krig (1675-1679) var lige så dansk som for eksempel Sjælland (det var først efter skånske krig, at der kom en etnisk udrensning i Skåne (måske blev de ikke slået ihjel, men med vold blev skåningenes sindelag ændret til svensk) - se historikeren, professor Knud Fabricius afhandling "Skaanes overgang fra Danmark til Sverige"). Der er derfor intet mærkeligt i, at en skåning kommer til Bornholm.

     I sin bog om præsten P. C. Trandberg (født Tranberg) skriver Karl M. Kofod i sin bog om den i sin samtid meget kendte præst, at dennes familie (Hans Nielsen Tranberg) utvivlsomt kommer fra den skandinaviske halvø indledning af bog i en ringe kopi  Helt præcist nævner han en gård "tranberga" under godset Torup (købt 1647 af Corfitz Ulfeldt/Leonora Christine) i Skåne. Det er rigtigt, at tranberga findes i Cohrs Atlas over Sverige i 1928. Gården kan dog ikke findes på gamle kort eller i fortegnelse over gårde under Torup slot/gods i 1600-tallet.

     Dog skal det retfærdigvis nævnes, at tranberg afledningen findes i Skåne i nærheden af Torup gods. Se samling af skånske stednavne i 1600-tallet : skåne-tranberg  Det er derfor sandsynligt, at der var en gård som hed eller i folkemunde blev kaldt tranberga/tranberget.

                                                                                                                                                                                                                                                                           next