Gudhjems historie

 

Gudhjem landingssted 20 juli 1824

tuschlavering i landskabsmaleren J. P. Møllers dagbog. J. P. Møller ledsagede kronprins Christian Frederik på dennes besøg i Gudhjem

     Den første egentlige beretning om Gudhjems historie finder vi i Bornholmske samlinger 1913, hvor M. K. Zahrtmann i "Billeder fra Bornholms historie i Tilknytning til Middelalderens Kapeller" beretter historien om Gudhjems første kirke  Sankt Annas kapel og herunder Gudhjems historie. Lægen M. K. Zahrtmann (1861-1940) er den måske vigtigste af Bornholms tidlige historiker. Han var om nogen i stand til at læse de gamle dokumenter. Hans kildehenvisninger - hvis man kan finde dem - er løse, men når man så efterprøver dem, viser de sig at passe. Han fortolkning af kilderne er dog mere problematisk, idet han har et meget romantiseret, glorificerende syn på bornholmske forhold - og det kan være svært at gennemskue, hvornår fantasien og ikke realiteterne tager overhånd. På trods af dette må man tillægge hans arbejder stor sandhedsværdi, men blot må man kunne adskille, hvornår han taler om konkrete hændelser, og hvornår han fortolker og digter videre på disse konkrete hændelser. En anden artikel er "Den skaanske Indvandring på Bornholm omkring 1680" (B.S. 1918), hvor han også kommer ind på specielle forhold vedrørende Gudhjem.

     Et originalt dokument giver på den anden side ingen som helst sikkerhed for, at der så er tale om sandheden - vi har alle en tendens til at tro, når vi står med et 300 år gammelt brev i hånden, at så må det være sandt, hvad der står i dette brev. Intet kan være mere forkert. Hvis man for eksempel under enevælden skrev noget ufordelagtigt om kongen, risikerede man en pryglestraf eller i værste fald at få hovedet kappet af. Også lang tid efter enevælden gjorde dette sig gældende. Man fik måske ikke længere hovedet kappet af, men man kunne så til gengæld vinke farvel til en akademisk karriere. Endelig må man vide, at det var betydeligt vanskeligere i ældre tid at kontrollere en samtidig kilde.

     Vi ved meget lidt om Gudhjem i den ældste tid. Vi har fundet en del oldtidssager stammende fra vikingetiden i og omkring Gudhjem - tydende på, at Gudhjem var et naturligt sted at slå sig ned selv langt tilbage i tiden. Man siger om Gudhjem, at det er den ældste og var den største handelsby på Bornholm i middelalderen. Dette er udokumenteret. Vi ved derimod, at de gamle sejlruter i Østersøen gik tæt på Gudhjem i læ for vestenvinden. Også ved vi ,at hanseaterne havde Gudhjem som handelsplads, dengang fangsten af sild var på sit højeste i middelalderen.  I tiden efter reformationen gik det tilbage for Gudhjem.

del af Hammers kort over Bornholm 1746 - rentegnet 1796       i bedre opløsning

Sankt Annas kapel

     Sankt Annas kapel blev bygget før eller omkring år 1300 muligvis som en udvidelse/ombygning af en endnu ældre bygning. Det var det ældste kapel på Bornholm og det eneste i brug langt op i tiden. Sankt Annas kapel var Gudhjems kirke og et anneks til Østerlars kirke. Man havde altså fælles præst, men ellers var det selvstændige enheder. Gennem tiden blev der foretaget flere ombygninger, men det skal ikke skjules, at det var en noget tarvelig bygning. Der kom velstand til Gudhjem i slutningen af 1800-tallet primært på grund af de mange silderøgerier i byen, men også en begyndende turisme gjorde sit (de første egentlige turister til Gudhjem var tyske krydstogtsturister). Man ønskede sig derfor en ny kirke. Der rejste sig dog et ramaskrig, da man ville rive den gamle kirke ned. For at gøre en lang historie kort : Sankt Annas kapel blev nedrevet som ruin, og resterne er nu fredet. Den nye kirke blev taget i brug 3 september 1893. Den gamle kirkes altertavle (sengotisk og formentlig fra Lübeck omkring 1475-1500) er restaureret i flere omgange og nu i den nye kirke. Ligeså med prædikestolen i ungrenaissance fra omkring 1575.

  

akvarel af Jakob Kornerup 1892 set fra sydvest

 

blyant 1893

 

foto af gamle kirkes indre

 

 

foto over Gudhjem med gamle kirke i baggrunden - taget før 1893, da bygningen af den nye kirke ikke er påbegyndt

 

 

Gudhjem kirkeruin

 

renoveret altertavle i nye Gudhjem kirke

 

renoveret prædikestol i nye Gudhjem kirke

                                                                                                                                                          home              next